Lagani ljetni ručak: Recepti za fine obroke u kojima će uživati cijela obitelj

Visoke ljetne temperature i sparina nikako ne idu uz težak i masni ručak. U ljetnom periodu lako možemo osjetiti veliku težinu u trbuhu nakon hrane. To je jedan od razloga zašto se u toplim mjesecima više konzumiraju riblja jela i više povrća. Osim što ih je zdravo jesti, lagana su i uz takvu hranu možemo lakše obavljati svakodnevne aktivnosti.
Ljeti je zbog pojačanog znojenja i visokih temperatura poželjno jesti više voća i povrća koji su bogati vitaminima, ali i tekućinom. Nikako ne smijemo zaboraviti niti na konzumaciju dovoljne količine vode kako ne bismo dehidrirali. Da biste sve to ispunili, idealna opcija je lagani ljetni ručak pun vitamina koji se lako i brzo priprema.
Recepti za lagani ljetni ručak
Ako ste u potrazi za idejama za lagani ljetni ručak, u nastavku donosimo par recepata koje ćete brzo i lako pripremiti.
1. Hladna salata od tune s povrćem
Potrebni sastojci:
- dvije konzerve tune u komadima ili filetima (cca 150g) - tri rajčice
- dvije paprike
- dva krastavca
- mladi luk
- malo češnjaka
- dvije kocke feta sira
- mješavina začina po želji
- maslinovo ulje
- pola konzerve slanutka
- pola konzerve slatkog kukuruza
- pola konzerve leće
Priprema:
Za pripremu ovog ljetnog laganog ručka trebate samo pomiješati sve navedene sastojke. Prije miješanja operite povrće i narežite na sitne kockice. Iz konzerve slanutka, leće i kukuruza nemojte dodavati vodu već samo namirnice. Na kraju začinite sokom limuna, maslinovim uljem i začinima po želji.
2. Salata s tunom i tjesteninom
Potrebni sastojci:
- dvije konzerve tuna fileta
- četiri rajčice
- tri paprike
- tri krastavca
- pet žlica majoneze - čaša jogurta
- feta sir
- malo maslinovog ulja
- začini po želji
- 500 grama tjestenine
Priprema:
Ako želite da vas ručak više zasiti, u salatu od tune možete skuhati tjesteninu te sve skupa pomiješati. Povrće operite i narežite na kockice dok kuhate tjesteninu. Tjesteninu nemojte prekuhati kako bi bolje odgovarala uz umake. Kad se tjestenina malo ohladi, u nju dodajte majonezu, jogurt, tunu i sve druge sastojke pa dobro promiješajte.
Ovaj lagani ljetni ručak držite u hladnjaku za još bolji okus.
3. Lagani ljetni wok
Potrebni sastojci:
- tri rajčice
- dvije paprike
- tri mrkve
- pola glavice zelja
- dva režnja češnjaka
- tikvica
- pola patlidžana
- konzerva klica od graha
- crvena paprika u prahu - začini – malo kurkume, origano, sol, papar, đumbir
- stakleni ili obični rezanci
- malo maslinova ulja
Priprema:
Povrće operite i narežite na tanke trakice sve osim rajčice, rajčicu možete smiksati u blenderu da dobijete umak. Povrće stavite na laganu vatru s malo maslinova ulja tako da prvo stavite češnjak, pa mrkvu i patlidžan, a onda dodajete papriku, tikvicu i zelje. Za to vrijeme stavite kuhati tjesteninu. U povrće dodajte sos od svježe rajčice sa začinima i na par sekundi stavite klice. Sve skupa neka se priprema maksimalno 10 minuta. Povrće pomiješajte s tjesteninom i to je to – vaš lagani ljetni ručak je gotov.
4. Povrtna krem juha
Ako želite jelo na žlicu kao lagani ljetni ručak, nemojte propustiti ovu povrtnu ljetnu juhu.
Potrebni sastojci:
- brokula
- tikvica
- dvije mrkve
- krumpir
- malo celera
- češnjak
- malo mladog luka
- maslinovo ulje
- voda
- začini
- čaša kiselog vrhnja
Priprema:
Povrće očistite i narežite. Na malo ulja stavite češnjak pa kada se počne kristalizirati dodajte mrkvu, celer i krumpir te malo vode. Kada krene ključati dodajte začine po želji i još vode da pokrije sve povrće. Dodajte brokulu i tikvicu pa kuhajte još 10ak minuta. Kada je sve gotovo dok je vruće usitnite štapnim mikserom, po potrebi dodajte još vode, a onda i kiselo vrhnje. Kada ste dodali vrhnje stavite juhu još kratko na vatru i tako ćete dobiti ukusnu krem juhu, idealno ljetno lagano jelo.
5. Bulgur s povrćem i gljivama
Potrebni sastojci:
- 15grama šampinjona
- glavica luka
- tikvica
- 250 grama bulgura
- tri rajčice
- pola konzerve kukuruza
- pola konzerve leće
- maslinovo ulje
- začini
Priprema:
Gljive očistite i narežite na manje komadiće, povrće operite i narežite. Na malo ulja stavite luk i začine, a kada se kristalizira dodajte tikvice pa malo vode. Ostavite da se pirja par minuta pa u to dodajte gljive. Kuhajte još oko pet minuta. U povrće dodajte bulgur, oko pola litre vode i kuhajte još 20-ak minuta. Kad se malo ohladi dodajte leću, kukuruz, rajčice i začine po želji. Pomiješajte i to je to - dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare