Oglas

Lagani ljetni ručak: Recepti za fine obroke u kojima će uživati cijela obitelj

author
N1 Info
09. ruj. 2022. 15:53
krem juha od poriluka
Shutterstock/Ilustracija | Shutterstock/Ilustracija

Visoke ljetne temperature i sparina nikako ne idu uz težak i masni ručak. U ljetnom periodu lako možemo osjetiti veliku težinu u trbuhu nakon hrane. To je jedan od razloga zašto se u toplim mjesecima više konzumiraju riblja jela i više povrća. Osim što ih je zdravo jesti, lagana su i uz takvu hranu možemo lakše obavljati svakodnevne aktivnosti.

Oglas

Ljeti je zbog pojačanog znojenja i visokih temperatura poželjno jesti više voća i povrća koji su bogati vitaminima, ali i tekućinom. Nikako ne smijemo zaboraviti niti na konzumaciju dovoljne količine vode kako ne bismo dehidrirali. Da biste sve to ispunili, idealna opcija je lagani ljetni ručak pun vitamina koji se lako i brzo priprema.

Recepti za lagani ljetni ručak


Ako ste u potrazi za idejama za lagani ljetni ručak, u nastavku donosimo par recepata koje ćete brzo i lako pripremiti.

1. Hladna salata od tune s povrćem


Potrebni sastojci:

- dvije konzerve tune u komadima ili filetima (cca 150g) - tri rajčice

- dvije paprike

- dva krastavca

- mladi luk

- malo češnjaka

- dvije kocke feta sira

- mješavina začina po želji

- maslinovo ulje

- pola konzerve slanutka

- pola konzerve slatkog kukuruza

- pola konzerve leće

Priprema:

Za pripremu ovog ljetnog laganog ručka trebate samo pomiješati sve navedene sastojke. Prije miješanja operite povrće i narežite na sitne kockice. Iz konzerve slanutka, leće i kukuruza nemojte dodavati vodu već samo namirnice. Na kraju začinite sokom limuna, maslinovim uljem i začinima po želji.

2. Salata s tunom i tjesteninom


Potrebni sastojci:

- dvije konzerve tuna fileta

- četiri rajčice

- tri paprike

- tri krastavca

- pet žlica majoneze - čaša jogurta

- feta sir

- malo maslinovog ulja

- začini po želji

- 500 grama tjestenine

Priprema:

Ako želite da vas ručak više zasiti, u salatu od tune možete skuhati tjesteninu te sve skupa pomiješati. Povrće operite i narežite na kockice dok kuhate tjesteninu. Tjesteninu nemojte prekuhati kako bi bolje odgovarala uz umake. Kad se tjestenina malo ohladi, u nju dodajte majonezu, jogurt, tunu i sve druge sastojke pa dobro promiješajte.

Ovaj lagani ljetni ručak držite u hladnjaku za još bolji okus.

3. Lagani ljetni wok


Potrebni sastojci:

- tri rajčice

- dvije paprike

- tri mrkve

- pola glavice zelja

- dva režnja češnjaka

- tikvica

- pola patlidžana

- konzerva klica od graha

- crvena paprika u prahu - začini – malo kurkume, origano, sol, papar, đumbir

- stakleni ili obični rezanci

- malo maslinova ulja

Priprema:

Povrće operite i narežite na tanke trakice sve osim rajčice, rajčicu možete smiksati u blenderu da dobijete umak. Povrće stavite na laganu vatru s malo maslinova ulja tako da prvo stavite češnjak, pa mrkvu i patlidžan, a onda dodajete papriku, tikvicu i zelje. Za to vrijeme stavite kuhati tjesteninu. U povrće dodajte sos od svježe rajčice sa začinima i na par sekundi stavite klice. Sve skupa neka se priprema maksimalno 10 minuta. Povrće pomiješajte s tjesteninom i to je to – vaš lagani ljetni ručak je gotov.

4. Povrtna krem juha


Ako želite jelo na žlicu kao lagani ljetni ručak, nemojte propustiti ovu povrtnu ljetnu juhu.

Potrebni sastojci:

- brokula

- tikvica

- dvije mrkve

- krumpir

- malo celera

- češnjak

- malo mladog luka

- maslinovo ulje

- voda

- začini

- čaša kiselog vrhnja

Priprema:

Povrće očistite i narežite. Na malo ulja stavite češnjak pa kada se počne kristalizirati dodajte mrkvu, celer i krumpir te malo vode. Kada krene ključati dodajte začine po želji i još vode da pokrije sve povrće. Dodajte brokulu i tikvicu pa kuhajte još 10ak minuta. Kada je sve gotovo dok je vruće usitnite štapnim mikserom, po potrebi dodajte još vode, a onda i kiselo vrhnje. Kada ste dodali vrhnje stavite juhu još kratko na vatru i tako ćete dobiti ukusnu krem juhu, idealno ljetno lagano jelo.

5. Bulgur s povrćem i gljivama


Potrebni sastojci:

- 15grama šampinjona

- glavica luka

- tikvica

- 250 grama bulgura

- tri rajčice

- pola konzerve kukuruza

- pola konzerve leće

- maslinovo ulje

- začini

Priprema:

Gljive očistite i narežite na manje komadiće, povrće operite i narežite. Na malo ulja stavite luk i začine, a kada se kristalizira dodajte tikvice pa malo vode. Ostavite da se pirja par minuta pa u to dodajte gljive. Kuhajte još oko pet minuta. U povrće dodajte bulgur, oko pola litre vode i kuhajte još 20-ak minuta. Kad se malo ohladi dodajte leću, kukuruz, rajčice i začine po želji. Pomiješajte i to je to - dobar tek!



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama